Cloud fabeltjes

10 fabeltjes over de cloud

Ondanks dat iedereen cloud promoot en veel organisaties de cloud gebruiken, zijn er veel onduidelijkheden. Gartner schetste een 10-tal hardnettige fabels die steeds weerd herhaald worden:

1 - De cloud is kosten besparend

Je mag stellen dat cloud soms tot zelden kostenbesparend is. Heb je het in eigen beheer ( lokale, private cloud ) dan is dat voor een groot stuk soms. Heb je de cloud uitbesteed, dan zal het eerder zelden zijn. De flexabiliteit die cloud kan leveren heeft wel degelijk een prijs.

2 - Alles draait in de cloud

Neen. Veel applicaties worden als cloud bestempelt terwijl ze in essentie geen cloud product zijn. Marketing heeft het graag over cloud om de fabel dat enkel cloudproducten goed zijn en het beter bekt ( lees: verkoopt ).

3 - Cloud moet voor alles gebruikt worden

Fout! Voor sommige toepassingen is het wel zo, maar om een diverse reden kan een applicatie geen voordeel halen uit de cloud: loadbalancing, workload, bandbreedte... De kost van een bestaande toepassing naar de cloud migreren is eveneens een stevige parameter.

4 - De baas heeft gezegd: één cloud strategie !

De cloud is een deel van een infrastructuur. Niet een mandaag van een CEO of de raad van bestuur. Een cloudstrategie verbint doelen aan mogelijke voordelen van de cloud. Cloud is één van de middelen om een doel te bereiken. Specificaties moeten kunnen worden opgesteld.

5 - We hebben één cloud strategie of leverancier nodig

Alle eieren in één mand? Veel bedrijven willen iets makkelijks, eenvoudig, simpel. Cloud infrastructuur is dat niet. Kan je het cloud gebeuren beheren en organiseren?

6 - Cloud is veiliger dan on-premise

Het omgekeerde kan je ook zeggen. Veel cloud bedrijven inversteren in security. De realiteit is dat er maar weinig dataproblemen zijn en de meeste ontstaan door verkeerde configuratie van de dienst. Of de toepassing is niet conform uw behoefte of derden kunnen uw cloud data gebruiken. Bij on-premise kan je zelf alles nakijken, in de cloud ... wie kijkt er mee ?

7 - Multi-cloud vermijd vendor lock-in

Vandaag die leverancier, morgen een andere? Kan je uw cloud omgeving zomaar overdragen naar een andere leverancier? Amazon WS, Microsoft Azure, Google, ... wie en wat is compatibel.

8 - Eenmaal alles in de cloud en ik ben klaar

Neen, het werk stopt noot. Cloud is een werkmodel van een technologie. Eenmaal in de cloud, begint het pas. herschrijven van code, ,post-migratie, monitoren, verbeteren van performantie.

9 - Bedrijven keren terug naar on-premises

Het gegeven dat workloads terugkeren uit de cloud is vooral wenselijke denken van oude software leveranciers. De realiteit is dat dit niet gebeurt als ze eenmaal in de cloud draaien. Als er verhuist wordt is het meestal als SaaS, colocation en niet zozeer bij een cloudinfrastructuur ( IaaS ).

10 - We hebben een cloudstrategie voor implementatie en migratie

Een datacenter sluiten is geen cloudstrategie. Een langetermijnplanning is nodig voordat men strategisch kan plannen. Stappen zijn: cloud adaptie plan, cloud implementatie plan en/of cloud migratie plan. Dit samenvatten als cloudstrategie is te kort door de bocht.

 

Bron :  www.gartner.com - smarterwithgartner - the-top-10-cloud-myths

 

Search

Highlights

Wereldmap

cyberthreat - real time map

Laatste 10 bedreigingen

Contact Info

Enkel op afspraak

Wauters IT - bvba

Hazelarenlaan 9 bus 2
BE - 3500 HASSELT

+32 (0)474 898 379